Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuzun Tarihçesi

 Tarihsel Gelişim

Okulumuz adını tarih, biyografi ve monografi alanında eserler veren Türk Bilgini Mahmut Kemal İnal´dan almıştır. 1877-1975 yılları arasında yaşayan bilgin Osmanlı Devleti´nin çeşitli kademelerinde görev almış, Cumhuriyet Döneminde de Türk İslam Eserleri Müdürlüğünde çalışmıştır. Okulumuz 20 Ağustos 1995 tarihinde açılmış olup, 1997-1998 yılından itibaren ikili eğitime geçmiş ve okulumuz 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılında okul dönüşümleri sonucu ortaokul olmuş ve tekli eğitime dönüştürülmüştür.

Okulumuz Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan denetimde temizlik ve hijyen kurallarına uygun bulunduğundan "BEYAZ BAYRAK" almaya hak kazanmıştır. Süresi dolan belgemizin yenilenmesi için gerekli başvurular yapılmıştır. bunun yanı sıra okulumuz Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "MAVİ GÖK YEŞİL YAPRAK" projesi kapsamında sertifika ile ödüllendirilmiştir.

Okulumuzun amacı; Öğrencilerimizi Milli Eğitim Genel Amaçları doğrultusunda yetiştirilmesini sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, öğrencilerimizin ezbersiz bir eğitim almalarını sağlamak, onların kültürlü, becerili, araştırmacı ve kendine güvenen bireyler olarak yetişmelerine fırsat tanımak temel prensibimizdir. Bu prensipler doğrultusunda öğrencilere bilgisayar destekli eğitim verilmekte ve sosyal aktiviteler gerçekleştirilmektedir.

Öğrencilerimize ders dışında yapılan sosyal aktivitelerimiz arasında Robotik Kodlama, futbol, hentbol, drama, satranç, müzik ve drama egzersiz çalışmaları yer almaktadır.

Okulumuzda; 28 derslik, 1 Müdür odası, 2 Müdür Yardımcısı odası, 1 memur odası, 1 öğretmenler odası, 2 rehberlik odası, 1 okul aile birliği odası, 1 bilgi işlem odası, 1 arşiv odası, 1 bilgisayar laboratuarı, 1 Zeka Oyunları Sınıfı, 1 Kütüphane, 1 çok amaçlı salon, 1 spor salonu, yemekhane, kantin, prefabrik anasınıfı gibi fiziki alt birimler mevcuttur.

Okulumuzda görevli 1 Müdür, 2 Müdür Yardımcısı ve kadrolu 50 Öğretmen, Genel İdare Hizmetlerinde 1 Memur, Yardımcı Hizmetler Sınıfında 7 Hizmetli bulunmaktadır.

Sınıflarımızda depreme dayanıklı çelik sıralar, tekli sandalyeler ve  Fatih Projesi Kapsamında kurulan akıllı tahtalar bulunmaktadır.

 Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretim Genel Müdürlüğünün 21.07.2017 tarih ve E.11133395 sayılı onayı ile 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılından itibaren kademeli olarak İmam Hatip Ortaokuluna dönüşümü yapılmaktadır.

28.02.2013 3623

 


 

Okulumuz adını tarih, biyografi ve monografi alanında eserler veren Türk bilgini Mahmut Kemal İnal´dan almıştır. 1871-1957 yılları arasında yaşayan bilgin Osmanlı Devleti´nin çeşitli kademelerinde görev almış, cumhuriyet döneminde de Türk İslam Eserleri  Müdürlüğü´nde çalışmıştı.

Okulumuz, 20 Ağustos 1995 tarihinde açılmış olup 1997-2012 yılları arasında ilkokul ve ortaokul olmak üzere ikili eğitim yapmış olup 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren  ortaokul olarak  eğitime devam etmektedir.

Okulumuzda; kütüphane, STEM laboratuarı, çok amaçlı konferans salonu, spor salonu ve yemekhane gibi fiziki alt birimler mevcuttur. Kurulduğu yıldan günümüze birçok başarıya imza atan okulumuz, günümüzde de bu başarılarına yenilerini ekleyerek  eğitim-öğretime devam etmektedir.

 

 


 

İBNÜL EMİN MAHMUT KEMAL İNAL´IN HAYATI


DOĞUMU  VE EĞİTİMİ

 

25-10-2022Son devir Osmanlı devlet adamları, şairleri, musikişinasları ve hattatları üzerine biyografileri ve tarih bilgisiyle tanınmış olan İbnülemin Mahmut Kemal 17 Kasım 1871'de İstanbul Beyazıt'ta doğdu. Babası Mühürdâr Mehmed Emin Paşa Sadrazam Yusuf Kamil Paşa´nın 27 yıl mühürdarlığını yapmıştır. Annesi dinî ve ahlakî terbiyesinde çok şey borçlu olduğu Hamide Nergis Hanım'dır. Babası Hz. Hüseyin soyundan geldiğinden bunlara "seyyid" denir. Yani Ehl-i Beyt'tendir. 

Çocukluk yıllarının çok zamanını Yusuf Kamil Paşa´nın eşi Zeynep Kamil Hanım'ın konağında geçiren İbnülemin, kendinden iki yaş küçük kardeşi Ahmet Tevfik ile birlikte ilk resmi eğitimine Mercanağa sıbyan mektebinde başladı. Süleymaniye camii imaretindeki Şehzade rüştiyesinden 1885'de mezun oldu. Maarif Nazırı (Milli Eğitim Bakanı) Mürit Paşa´nın yardımı ile Mekteb-i Mülkiye'nin yatılı kısmına kaydoldu. Buradaki eğitimini tamamlamadan ayrılıp dinleyici olarak Mekteb-i Hukukun derslerine devam etti. İki kardeşin beraber sürdürdükleri bu resmi öğrenim dışında asıl eğitimleri küçük yaştan itibaren babalarının ihtimamı altında başlamış, daha sonra da konaklarına gelen hocalardan ve devrin tanınmış ulemasından gördükleri cami dersleriyle devam etmiştir.

  ÇALIŞMA HAYATI

Babasının elinden vazifesi alınınca, sıkıntılı günler yaşarlar. Tam da bu esnada İbnülemin 17 kasım 1889'da Bab-ı Âlî'nin gözde dairelerinden Vilayat-ı Mümtaze kalemine (özel kalem) stajyer olarak girdi. Bu tarihten itibaren Bab-ı Âlî'nin ilga edilişine (kaldırılışına)  kadar 33 sene aralıksız sürecek olan bürokrasi hayatı, ona yaşattığı ümitler ve hayal kırıklıkları yanında kendisine kazandırdığı devlet görgüsü ve eserlerine sağladığı ilk elden malzeme ve yeni bilgiler bakımından önemli bir yer tutmaktadır.

Bürokrasinin birçok kademesinde değişik görevler almış olan hazret, yer yer sıkıntılar da yaşadı. Osmanlı'nın son dönemlerindeki siyasî çalkantılar, çalışma hayatına da yansıdığından inmeler, çıkmalar hep olmuştur. Aldığı vazifeleri ve çalıştığı kurumları yazmaya kalkışsak epeyce zaman alacağından bu bahsi burada nihayete erdirelim. Ayrıntılı bilgi için Türkiye diyanet vakfı İslam ansiklopedisinin 21. cildine müracaat edilebilir.  

   VEFATI

İbnülemin her kendisini tanıyanın bildiği gibi, kendine mahsus bir adamdı. Süleyman Nazif Bey onun için:

"Ne kendi kimseye benzer, ne kimse kendisine"

demiş. Bunu işiten Yahya Kemal de şu beyti söylemiştir:

"Hezar gıbta o derr-i kadîm efendisine

Ne kendi kimseye benzer, ne kimse kendisine"

Evet nev-i şahsına münhasır bu büyük insan her fani gibi 87 yıllık uzun ömrünü tamamladı ve 24 Mayıs 1957 yılında hakkın rahmetine kavuştu.

Bütün canlılığı ile ayakta kalan zihnî melekelerine ve sarsılmaz gayretine mukabil 87 yıllık ömrü sadece öğrenmek, araştırmak ve memlekete hizmet vermekle geçiren, arkasında abide eserler bırakan İbnülemin'in vefatı, birçok kesimde teessürle karşılandı. Babası, annesi ve kardeşinin yattığı Merkez Efendi kabristanına defnedildi.

Gayreti, çalışması ve tavizsiz tavırlarıyla nümune-i imtisal teşkil eden bu büyük insana Allah'tan rahmet diliyorum.

   ESERLERİ

Birbirinden güzel eserleri kaleme alan Mahmut Kemal'in başlıca eserleri şunlar:

1. Osmanlı Devrinde Son Sadrazamlar

2. Son Hattatlar

3. Hoş Sada. Son Asır Türk Musikişinasları

4. Son Asır Türk Şairleri

Biyografi dendiğinde ilk akla gelen zatlardan olan İbnülemin Mahmut Kemal İnal'ın eserlerinden yararlanmak ümidi ile.